subota dec 20

Nišville se seća velikana džez trube

Nisville2007

In Memoriam: Donald Byrd (1932 – 2013)

Legendarni trubač i jedan od najuticajnih džez muzičara Donald Byrd, preminuo je početkom ove nedelje u osamdesetprvoj godini u Delaveru (USA) gde je živeo i  poslednjih godina predavao na Delaware State University.

Jedan od poslednjih javnih nastupa Donald Byrd je imao 2007. godine na Nišville jazz festivalu sa bendom svojih studenata sa Delaware Univerziteta, a tada mu je i uručena nagrada festivala za doprinos džezu..

Poznat i kao jedan od formalno najobrazovanijih jazz muzičara (dva mastera i doktorat iz oblasti muzike i prava) Byrd se osim za interpretativni segment muzike dosta bavio i istorijom džeza, kao i etnomuzikologijom, pa mu je te 2007. godine, ostvarena želja da uživo čuje i nastupi (kako na sceni Letnje pozornice, tako i u svojevrsnoj jazz procesiji ulicama Niša), sa tradicionalnim srpskim duvačkim orkestrom Gorana Cekića i orkestrom „Karandila“ iz Bugarske. Donald Byrd je takođe i jedan od najzaslužnijih za uvođenje džeza u zvanične školske programe u Americi. Tokom svog boravka u Nišu, gde je sa  kolegama profesorima bio i član delegacije Delaware Univerziteta, ponudio je i pomoć Nišvilu oko pokretanja jazz akademije.

Donald Byrd

Iako primarno  odličan be bop muzičar, Donald Byrd će možda najviše ostati upamćen kao jedan od rodonačelnika fuzije džeza sa fankom, ritmom i bluzom i soulom. Njegov album iz 1973. godine „Black Byrd“, najprodavaniji je album svih vremena čuvene diskografske kuće „Blue Note“. Samim tim on se smatra i jednim od preteča, odnosno, rodonačelnika acid jazz pravca, a semplove sa njegovih albuma iz tog perioda koristili su između ostalih Us3, Tribe Called Quest, Public Enemy. Godine 1993. učestvovao je u projektu Guru – Jazzmatazz, privukavši tako pažnju i mladje hip-hop publike.

Na spisku velikih imena sa kojima je tokom karijere nastupao su i:

Lionel Hampton, Art Blakey & Jazz Messengers, John Coltrane, Sonny Rollins, Herbie Hancock, Thelonious Monk, Red Garland, Gigi Gryce, Max Roach, Henk Mobley, Yusef Lateef, Pepper Adams...