ponedeljak dec 22

Direkcija Nišville jazz festivala

Nišvile NIŠVILLE

Nišville se odriče nacionalnog statusa!!

Nišville jazz festival ne želi više da bude festival od nacionalnog značaja jer pomoć Ministarstva kulture nije na nivou tog statusa.

Ove godine Ministarstvo je smanjilo pomoć Nišvillu na svega dva miliona dinara, što je znatno manje nego što dobila većina drugih manifestacija sa nacionalnim statusom.

2010. godine Ministarstvo je pomoglo Nišville iznosom od tri miliona dinara što je tada iznosilo 33.000 evra, 2011 - četiri miliona - što je po kursu bilo 40.000 evra. Ove godine, uprkos obećanju Ministarstva da će Nišville iz budžeta dobiti biti isto kao i 2011. godine – pomoć je nominalno i više nego prepolovljena na dva miliona, odnosno -17.000 evra.

Na ovaj način obesmišljen je status nacionalnog, pa padaju u vodu sva dugogodišnja nastojanja Nišvilla da jug Srbije dobije veliki brend umetničke muzike, kakvim su ga 2011. godine proglasili Minsitarstvo trgovine i usluga i Privredna komora Srbije.

Glavni i prateće besplatne programe Nišvilla 2012, odnosno, ukupno 80 koncerata u Nišu i drugim gradovima pratilo je više od 100.000 posetilacam, a Turistička organizacija Srbije uvrstila je Nišville u redovnu sajamsku promociju Srbije širom sveta i to zajedno sa već prerpoznatljivim brendovima zabave Exit-om i Gučom.